Čakre

Korijenska čakra

Prvu čakru ćemo najlakše pokrenuti tjelesnom aktivnošću. Tijelu uvijek moramo omogućiti dovoljno kretanja, na primjer hodanjem, planinarenjem i za nas prikladnim sportovima. Važno je za vrijeme hodanja usredotočiti se na noge i stopala i osjetiti kako noge koračaju po zemlji. Hodanje je također i najbolji  balzam za noge. Možemo je pokrenuti i radom na zemlji, vrtlarstvom. Pružimo si  masažu stopala, po mogućnosti svaki dan. Obucimo se u odjeću crvene boje.

Djelovanje čakre potiču eterična ulja karanfila, ružmarina i čempresa. Tri do četiri kapljice kapnemo u mirisnu uljnu lampu, dodamo je losionu ili mlijeku za tijelo ili je dodamo u kupku. Možemo je aktivirati cvjetnim medaljonima; biramo između klematisa, pravog kestena, sunčanice. Čakru pokreće drago kamenje kao što su rubin, hematit, crveni koralj, crveni jaspis, granit, crveno tigrovo oko, sarder, spinel.

Djelovanje čakre potiče petominutno izgovaranje samoglasnika »u«.

Spolna čakra

Drugu čakru ćemo najlakše pokrenuti ako se povežemo s elementom vode, na primjer čestim plivanjem ili vrućim kupkama. Potiče je plesanje, najbolje u paru; da ne spominjemo trbušni ples. Pomaže odjeća narančaste boje, stan možemo ukrasiti narančastim zavjesama. Dnevno trebamo popiti najmanje dvije litre vode ili biljnog čaja.

U terapiji eteričnim uljima dolaze u obzir sandalovina, mira, gorka naranča i papar. Od cvjetnih medaljona najbolji su hrast, maslina, bor. Od kamenja mogu pomoći tigrovo oko, zlatni topaz, narančasti turmalin, žuti žad, plameni opal, koralji. Intuitivno trebamo izabrati jedan i često ga držati u rukama ili ga položiti na trbuh ispod pupka. Možemo ga objesiti na ogrlicu ili izabrati prsten s tim kamenom. 

Djelovanje čakre potiče svakodnevno petominutno izgovaranje vokala »o«, koji prilikom izgovaranja mora biti djelomično zatvoreno »o«.

Solarni pleksus

Treću čakru potičemo sunčanjem da se napunimo sunčevom toplinom. Pomažu žute boje i žuta odjeća. Možemo sjediti pokraj kamina ili vatre na otvorenom ili u stanu zapaliti svijeću. Možemo ići u saunu, posvetiti se sportu. Pružimo si dovoljno topline, a naročito se toplo treba obući zimi. Treću čakru jača glazba nabijena emocijama kao što je Chopinova, Schubertova i Brahmsova. Pomaže izražavanje osjećaja što se možete naučiti na tečaju glume ili na seminaru o govoru tijela. 

U terapiji eteričnim uljima koristimo kamilicu, lavandu, anis ili limun. Od cvjetnih medaljona biramo između običnog graba, nedirka, treskavice. Pomaže žuto kamenje, na primjer tigrovo oko, citrin, žuti jaspis, žuti kalcit, jantar, žuti serpentin.

Djelovanje čakre potiče petominutno izgovaranje samoglasnika »o«. Vježbu ponovimo pet puta.

Srčana čakra

Četvrtu čakru aktiviramo tako da se otvorimo ljepoti prirode, šetamo zelenim pejzažima, travnjacima, šumama. Možemo se obući u zelenu odjeću, okružiti se zelenim predmeta. Prija masaža tijela. Njegujemo zelene biljke, kućnim se ljubimcima Poscećujemo pažnjom s ljubavi.

U terapiji eteričnim uljima biramo ružu, jasmin, vaniliju ili estragon. Cvjetni medaljoni koji bi mogli pomoći su crveni kesten, cikorija, vrba. Za terapiju kamenjem intuitivno koristimo jedan od sljedećih »zelenaca«: smaragd, krizopras, zeleni turmalin, ružičasti kvarc, malahit, zeleni spinel, žad, prasem.

Djelovanje čakre aktivira petominutno izgovaranje samoglasnika »a«.

Grlena čakra

Kotač pete čakre pokrenut ćemo čestim gledanjem u plavo nebo, zatim ako na odmor odemo na more ili jezero. Možemo se obući u plavu boju, okružiti se plavim stvarima, ukrasiti se plavim nakitom, zidove obojiti u plavo. Čakri ćemo dati vjetar u leđa ako se upišemo na tečaj stranih jezika ili na tečaj retorike, na učenje pjevanja ili na glasovne vježbe. Svaki je dan možemo opuštati i kontrolirati pisanjem dnevnika.

U terapiji eteričnim uljima biramo eukaliptus, paprenu metvicu, kamfor i đumbir. Pomažu sljedeći cvjetni medaljoni: glumarica, petrovac, zečji grm ili vranjemil. Od dragog kamenja trebamo izabrati plavi: akvamarin, topaz, kalcedon, plavi turmalin, tirkiz, lapis lazuli, azurit.

Djelovanje čakre aktivira petominutno izgovaranje samoglasnika »e«.

Treće oko

Šestu čakru ćemo pokrenuti redovitim noćnim šetnjama. Možemo promatrati zvjezdano nebo i tada ćemo osjetiti mir, tišinu i snagu noći. Njezino djelovanje potiče čitanje pustolovnih romana i bajki. Možemo se obući u modri indigo ili modru boju. Pomoći će zapisivanje u dnevnik sanjaricu.

U terapiji eteričnim uljima biramo ljubičicu, limunsku travu i kajeput. Eterično ulje možemo utrljati na sredinu čela tako da esencija djeluje direktno na tu čakru. Cvjetni medaljoni koji mogu pomoći su divlja jabuka, orah ili vinova loza. Od dragog kamenja dolaze u obzir modri safir, opal, modri turmalin, sodalit, lapis lazuli.

Djelovanje čakre kontrolira petominutno izgovaranje samoglasnika »i«.

Tjemena čakra

Usklađeno djelovanje sedme čakre održavamo redovitim planinarenjem, pri čemu se obavezno zaustavimo baciti pogled na dolinu. Pomaže i bijeg u tišinu i meditiranje, joga i slično. Usredotočimo se na duhovni razvoj. Obucimo se u bijelu odjeću, u stanu neka prevladavaju bijele boje.

Od eteričnih ulja biramo tamjan, geranij ili ružino/mirisno drvo. Najprimjerniji cvjetni medaljoni su šipak, pravi kesten ili klematis. Od kamenja dolaze u obzir dijamant, ametist, kamena strijela, šareni obsidian, prozirni turmalin, azurit i zlato. Mrmljanje glasa »m« potiče djelovanje čakre, mrmljamo pet minuta.

Napajanje čakri Polarixom

Još mnogo praktičnih uputa i vježbi o tome kako potaknuti čakre možemo naći u priručniku Atlas čakri – put prema zdravlju i duhovnom rastu, autora Kalashatre Govinde, te u knjizi Čakre – duga života, autora Matjaža Bogdana Zepana.

Možemo koristiti i jednostavno pomagalo – Polarix koje dodaje i kontrolira čakrama energiju za pravilno i usklađeno okretanje »kotača«. Prvo ga deset minuta položimo na prvu čakru, zatim deset minuta na drugu i sljedećih deset minuta treba ležati na trećoj čakri. Nastavljamo deset minuta na četvrtoj čakri i deset minuta na petoj čakri. Na šestu ga položimo, pažnja, najviše dvije do tri minute, isto tako i na sedmu čakru, a stariji ljudi neka ga na ovim mjestima imaju još kraće.